Lezing Peter Habeler

Over de lezing

Afbeeldingsresultaat voor peter habelerDe naam Peter Habeler klinkt bij de oudere generatie bergsporters ongetwijfeld bekend in de oren. Hij is befaamd als de man die samen met Reinhold Messner in 1978 Mount Everest voor het eerst beklom zonder supplementaire zuurstof.

Deze prestatie luidde een nieuw tijdperk voor het bergbeklimmen in, maar betekende ook het einde van een jarenlange vriendschap. Over zijn prestatie op Mount Everest zegt Peter Habeler zelf: “I have not conquered Everest. The mountain has merely tolerated me.”

Peter Habeler groeide op in het Oostenrijkse Zillertal en ontdekte al op jonge leeftijd zijn passie voor bergbeklimmen. Tijdens deze lezing vertelt hij over de betekenis van zijn geboortestreek voor zijn bergsportcarrière. Hij blikt terug op zijn revolutionaire beklimmingen in de jaren 70 in de Himalaya én uiteraard de legendarische krachttoer op Mount Everest.

Meer weten

Lees meer over de Peter Habeler Runde of bezoek zijn website.

Timing

  • Zaterdag 18 februari 2017 om 14:00 uur
  • Zondag 19 februari 2017 om 14:00 uur
  • Locatie: lezingzaal 1
  • De lezing duurt 45 minuten. Aansluitend is er ruimte voor vragen, handtekeningen, enzovoort.

Wie is Peter Habeler?

Peter Habeler (75) groeide op in het Oostenrijkse bergdorp Mayrhofen en ontdekte zijn passie voor bergbeklimmen toen hij amper zes jaar oud was. Als eerste Europeaan beklom hij de beroemde big walls in Yosemite National Park (V.S.) en zette verschillende eerstbeklimmingen op zijn naam in de Rocky Mountains.

Sinds 1969 klom hij geregeld samen met een andere legendarische, Oostenrijkse bergbeklimmer, Reinhold Messner. De beklimming van Gasherbrum I of Hidden Peak (8068 meter) betekende het keerpunt in de geschiedenis van het Himalayaklimmen. Het duo bewees voor het eerst dat de beklimming van een 8000-er in alpiene stijl mogelijk was.

Hun bekendste wapenfeit is de beklimming van Mount Everest op 7 mei 1978 zonder het gebruik van supplementaire zuurstof, een krachttoer die voordien onmogelijk werd geacht! Naast Mount Everest beklom hij ook de Cho Oyu (8201 meter), Nanga Parbat (8126 meter) en de Kangchenjunga (8586 meter) en beklom hij in 1974 de Eiger noordwand in tien uur tijd, een toenmalig snelheidsrecord.

In 1999 ontving hij van de Oostenrijkse staat de titel van professor voor zijn verdienste in de alpiene opleidingen. Op zijn zeventigste verjaardag kreeg Habeler nog een bijzonder cadeau: een huttentocht met zijn naam, de Peter Habeler Runde, in de bergen van het Zillertal. Habeler is bijzonder trots op deze tocht in zijn bergen, de plek waar hij leerde klimmen en nog steeds woont.